dinsdag 4 maart 2014

Sarcoïdose?

Vorig jaar had Nick ineens een kale plek op zijn hoofd. In een maand tijd waren deze zo groot als tennisballen. De huisarts dacht aan een te lage weerstand. Hij werd doorverwezen naar een dermatoloog. Deze gaf hem wat crème mee waar het mee over moest gaan. Al met al duurde het toch nog maanden dat hij weer haar op zijn hoofd kreeg. Opgelucht haalden we adem want ook voor een man is dit niet leuk. Vooral omdat het zo opviel. De hele dag liep hij met een pet op zijn hoofd.

Een paar maanden later groeit er een grote bult op zijn rug. Ook hiermee gaat hij naar de huisarts. Deze snijd hem weg en stuurt hem naar het lab. Niets te zien, het was een verstopte talgklier die uitgegroeid is naar zo'n grote bult. Gelukkig maar!

In november 2013 begon Nick bloed te spugen. Niet veel maar als hij slijm ophoestte zat daar wat bloed bij. Ik vroeg hem een afspraak te maken met zijn huisarts omdat dit toch niet goed is. Na een week vroeg ik of hij al een afspraak had gemaakt maar hij zei dat het al over was. Hij had wel een verwijzing voor om een foto te laten maken in het ziekenhuis. Aangezien het over was deed hij hier niets mee.

Maar in januari 2014 begon hij weer bloed op te hoesten. Ook begon hij steeds vaker over te geven. Hij was al behoorlijk wat kilo's afgevallen.  Later bleek dit zeker acht kilo te zijn. Hij ging naar het ziekenhuis om een foto te laten maken. Robert mijn man ging mee. Na een paar dagen belde hij voor de uitslag. De assistente vertelde dat er wel iets te zien was maar dat hij zich geen zorgen hoefde te maken. Het was geen kanker. De dokter wilde hem spreken.

Twee dagen later kwam hij op het spreekuur. De dokter dacht aan sarcoïdose. Dit is een ziekte waarbij je lichaam ontstekingen krijgt in je organen. Omdat er op de longfoto toch wat donkere plekken te zien waren en bloed ophoesten en nachtzweten -waar hij ook last van had- bij hoorde dacht de dokter hier ook aan. Intussen hadden wij het ook gegoogled en soms hadden mensen ook last van kale  plekken dus het leek ons inderdaad dit het moest zijn. Dinsdag moest hij even langs het ziekenhuis om een scan van zijn bovenlijf te laten maken om te kijken of er nog meer ontstekingen te zien waren.

Ook maakt hij meteen een afspraak voor een longpunctie en voor het verwijderen van een grote bult op zijn rug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten